Babi Gember

Babi Gember heerlijk Indonesisch recept. Onderstaand recept is voor 2 personen.

babi gemberBenodigdheden:
- 400 gr. schouderkarbonaden zonder bot
- peultjes of paksoi
- rijst
- knoflook
- stemgember (met gembersiroop)
- ui
- peper
- zout
- djahé
- sereh
- eventueel sambal
- azijn
- olie
- sesam- of notenolie

Werkwijze:
Maak een marinade van ketjap (de hele bodem van een niet al te grote pan moet bedekt zijn), een flinke scheut azijn, een beetje olie, vier uitgeperste tenen knoflook, 5 gesnipperde stemgemberbolletjes, een eetlepel gembersiroop, versgemalen peper, djahé en sereh. (Wanneer je van pittig houdt, kun je natuurlijk ook nog sambal toevoegen (bij voorkeur Oelek). Verder kun je naar eigen inzicht nog andere ingrediënten toevoegen.)

Neem ongeveer 400 gram schouderkarbonades (zonder bot). Snijd deze in stukken en schep ze door de marinade, totdat alle stukken vlees rondom goed in de marinade zitten. Laat dit in de koelkast minimaal 24 uur intrekken (roer er af en toe wel in). (Let erop dat je het goed afdekt, want anders trekt de knoflooklucht in melkproducten e.d.)

Wanneer het vlees lang genoeg gemarineerd is, snipper je een uitje. Je schept met een schuimspaan het vlees uit de marinade en zet het, samen met de ui, even aan in een koekenpan met olie. Wanneer het vlees rondom is dichtgeschroeid, doe je de hele inhoud van de pan (incl. de olie en ui) bij het restant van de marinade. Dit vul je aan met water en dit zet je op.

Als dit begint te koken, zal zich een schuimlaagje vormen. Het is de bedoeling dat je deze eraf schept. Je moet het vlees ongeveer 2 à 3 uur laten sudderen. Houd wel het waterpeil in de gaten, het mag niet droogkoken.

Als het vlees bijna klaar is, kun je bijvoorbeeld peultjes of paksoi schoonmaken. Als je kiest voor paksoi, moet je dit in stukken snijden van ongeveer 3 cm. Deze groentes kun je dan roerbakken in sesamolie of een andere olie met bijv. een notensmaak. Voeg voor het roerbakken nog wat grofgesneden knoflook toe aan de olie.

Als de groente bijna klaar is, kruid je het met een beetje zout en versgemalen peper. In 5 tot 8 minuten is de groente klaar (let op: het moet wel knapperig blijven).

Serveer dit gerecht met rijst en eet dit met stokjes!! Je zult zien dat je het snel nog eens wilt eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>