Barbecue Gerechten

Barbecue gerechten zijn ideaal met deze heerlijke zomerse dagen. Simpel maar lekker. Je kan natuurlijk op veel verschillende soorten manieren barbecueën maar hieronder is mijn methode beschreven. Onderstaand recept is voor 2 personen.

barbecueBenodigdheden:
- 1 moot zalm
- zout
- peper
- gedroogde viskruiden (bijv. een combi van dille, munt, oregano o.i.d.)
- 250 gram hamlappen
- marinade van ketjap, djahé, djintan, ketoembar, laos, sambal oelek
- satéprikkers
- 2 lamskoteletten
- marinade van citroensap (1/2 kleine citroen), olijfolie (1/4 kopje), oregano en zout
- 4 kipkluifjes
- kip kruiden
- zout

Werkwijze:
Maak de marinade (hoeveelheden van elk ingrediënt naar eigen smaak) voor de hamlappen ongeveer 3 uur voordat je wilt gaan barbecueën. Snijd de hamlappen in kleine stukjes (voor saté) en leg de stukjes in de marinade. Roer dit goed door elkaar en zet het vervolgens afgedekt in de koelkast.

Hierna maak je met de sap van een halve kleine citroen en een kwart kopje olijfolie, vermengd met oregano en zout de marinade voor de lamskoteletten. Leg de koteletten op een platte schaal of op een bord en overgiet beide kanten met de marinade (marinade opmaken). Leg dit vervolgens ook afgedekt in de koelkast.

Als je zover bent maak je de barbecue aan en wacht je totdat deze niet meer vlamt, maar gloeit (ondertussen kun je dus goed de kipkluifjes kruiden). Het eerste stuk ‘vlees’ dat je erop legt moet dan niet al te vet zijn, omdat de barbecue nu bij het minste of geringste weer gaat oplaaien. Verstandig is het danook om met de zalm of wat saté te beginnen.

De zalm kun je ofwel zo (ongekruid) op de barbecue leggen ofwel ingesmeerd met een beetje olie of boter (ook ongekruid). Wanneer de moot gaar is, kun je hem kruiden met zout en wat viskruiden (ook kant en klaar te koop).

Bij al deze gegrilde heerlijkheden kun je een salade met komkommer en tomaat serveren of een heerlijke rundvleessalade (van de Albert Heijn). Dat laatste doe ik zelf ook altijd en dat bevalt heeeel goed.

Verder kun je er vers stokbrood bij serveren met (zelfgemaakte) kruidenboter.
Ik wens je een hele smakelijke maaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>