Eendenborstfilet met sinaasappel/portsaus

Eendenborstfilet is een heerlijk gerecht als je eters krijgt of eens lekker wilt genieten. Onderstaand recept is een heerlijk gerecht van de eendenborstfilet. Met simpele ingrediënten en de juiste bereidingswijze is het een subliem gerecht. Onderstaand recept is voor 2 personen.

eendenborst filetBenodigdheden:
-300 gram eendenborstfilet (met vel)
- port
- 2 sinaasappels
- maizena
- zout
- peper
- kaneel
- suiker

Bereiding:
Pers de sinaasappels uit en doe het sap in een steelpannetje. Voeg een flinke scheut port toe en doe er vervolgens een beetje zout, flink wat peper en een beetje kaneel bij. Proef de saus nu hij nog koud is en voeg naar smaak suiker toe. Zet de maizena vast klaar (dit hoef je alleen te gebruiken als de saus te dun blijft). Zet de saus op een laag pitje.

Prik met een vork in de velkant van de eendenborstfilet. In principe moet eend in z’n eigen vet gebraden worden, maar als je pannen een te dunne bodem hebben, kun je (als hulp) een klein klontje boter in de pan doen. Leg de eend met de velkant naar beneden in de pan en stel de vuurbron middelhoog in. Het is belangrijk dat je steeds met de filet blijft ‘schuiven’ door de pan.
Draai na een aantal minuten (als de bodem inmiddels redelijk vettig ziet) de eendenborstfilet om en bak hem aan deze kant even kort op hoog vuur. Als deze kant dichtgeschroeid is en er smakelijk uitziet (oké, dit ís nogal persoonlijk), draai je de filet weer op de velkant.

Als de saus warm is, kun je de eendenborstfilet uit de pan halen (als je denkt dat je nog wel even bezig bent voordat het helemaal klaar is, dan kun je de eend het beste even in aluminiumfolie verpakken). Je voegt de saus toe aan het braadvet van de eend. Je moet er in blijven roeren en de warmtebron redelijk hoog zetten. Na korte tijd zou de saus dikker moeten worden. Mocht dit een beetje tegenvallen, dan maak je een mengseltje van maizena en water en dit voeg je beetje voor beetje toe (tussendoor wel kijken of de saus al dik genoeg is en als dat zo is, stoppen met het toevoegen van maizena).

Snijd de eendenborstfilet in dikke plakken en schep de saus op de borden. Leg hier de filet op. Server dit heerlijke vleesgerecht met pommes duchesses en sugar snaps (je kunt er natuurlijk ook nog stoofpeertjes bij doen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>