Erwtensoep

Erwtensoep is eigenlijk een gerecht dat vaak in de winter bereidt wordt. Het kan echter ten alle tijden gemaakt en gegeten worden. Onderstaand recept is voor circa 4 personen.

erwtensoepBenodigdheden:
- 500 gram spliterwten of groene erwten
- 300 gram krabbetjes, hamschijf, varkenspoten of een combinatie hiervan
- 250 gram rookspek
- 500 gram prei
- 1 knolselderij
- 1 winterwortel
- 6 takjes selderij
- 1 gekookte rookworst van ca. 300 gram
- zout
- peper

Werkwijze:
Was de erwten en zet ze in de week. Snijd het rookspek in blokjes. Doe de erwten, de krabbetjes of vervangers en het in blokjes gesneden rookspek in een ruime pan en giet er ca. 2 liter water bij. Breng dit aan de kook.

Was intussen de prei (verwijder eventueel lelijk blad) en snijd de prei in ringen van ca. 1 cm. Maak de knolselderij schoon en snijd hem in blokjes van 2 cm. Schrap de winterwortel en verdeel deze ook in blokjes of schijfjes. Was hierna de selderij en hak deze fijn.

Voeg de gesneden prei, knolselderij, winterwortel en de selderij toe en breng het op smaak met zout en vers gemalen peper. Laat de soep 2 uur of langer koken tot alles gaar is. Roer de soep af en toe om en voeg zo nodig wat water toe.

Bij de erwtensoep kun je sneetjes roggebrood (met katenspek), stokbrood of verse toast serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>