Stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool is een echt oer- Hollands gerecht waarbij de rookworst natuurlijk niet bij mag ontbreken. Dit recept is voor 4 personen en de bereidingstijd is plusminus 45 minuten.

stamppot-boerenkoolIngrediënten:
- 1 kilogram kruimige aardappelen
- 600 gram panklare verse bloemkool
- 25 gram plantenmargarine of boter
- 2 runderrookworsten
- 1 eetlepel natuurazijn
- 1 theelepel zout
- 2½ deciliter water
- peper

Bereiding:
Eerst de aardappelen schillen, wassen en in kleine stukken snijden. Doe vervolgens in een grote pan de panklare bloemkool en daar bovenop de in kleine stukken gesneden aardappelen.

Voeg dan de 2½ deciliter water toe samen met 1 theelepel zout. Kook het geheel vervolgens met gesloten deksel. Als de boerenkool na 10 minuten is geslonken, de runderrookworsten op de aardappelen leggen.

Laat het geheel voor nog eens 15 minuten koken. Daarna de runderrookworsten uit de pan halen en warm houden.

Giet daarna het kookvocht uit de pan en vang deze op in een diepe kom. Stamp aardappelen en de boerenkool en plat met een aardappelstamper. Voeg dan de plantenmargarine of boter en natuurazijn toe en roer het geheel goed door elkaar.

Om de stamppot boerkool nog smeuïger te maken. wat kook vocht toevoegen en het geheel vervolgens goed door elkaar mengen.

De stamppot boerenkool is gereed, eventueel afmaken met wat peper en zout of wat natuurazijn.

Tips:
Serveer de stamppot boerenkool met wat mosterd voor wat extra smaak en een verrassende bite.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>