Witte chocolade mousse met sinaasappelsaus

Niets is zo lekker als chocolade mousse. Als variant hierop maken wij de witte chocolade mousse met sinaasappelsaus. Dit recept streelt de tong en is een knallende afsluiting op je maaltijd. De presentatie hiervan kan op verschillende manieren. Het recept beschrijft hoe je quenelles maakt maar in een mooi glas kan het ook gepresenteerd worden net zoals de afbeelding. Onderstaand recept is voor 4 personen.

witte chocolade mousseBenodigdheden:
- 100 g witte chocolade
- 2 eieren
- 1,25 dl slagroom
- scheut Benedictine
- twee perssinaasappels
- paar eetlepels suiker
- peper
- zout
- kaneel
- eventueel nog extra slagroom

Werkwijze
Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt het (dit gaat erg goed in de magnetron). Let erop dat de temperatuur van de chocolade ongeveer op 40 °C uitkomt (deze temperatuur mag niet teveel overschreden worden). Roer de chocolade net zolang totdat er geen klontjes meer in zitten.
Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf.

Klop het slagroom (zonder suiker!) samen met de scheut Benedictine stijf. Klop tevens de eidooiers schuimig en verwarm deze in de magnetron (ongeveer een halve minuut op stand 8). Zorg ervoor dat het mengsel niet gaat koken, het mag alleen dikker worden. Voeg wat peper en zout toe aan de chocolade roer dit door de eidooiers.

Spatel de helft van het chocolademengsel door het eiwit en spatel de andere helft door de slagroom.
Meng nu beide mengsels voorzichtig door elkaar. Zet de mousse in de koelkast en laat dit door en door koud worden (ongeveer 4 uur).

Pers twee sinaasappels (als het minder dan 2 dl sap oplevert, moet je een extra sinaasappel persen). Doe het sap in een pannetje en voeg hieraan een paar eetlepels suiker, een snufje peper en een beetje kaneelpoeder toe. Breng dit aan de kook. Laat het vervolgens een beetje inkoken. Dit moet je volledig op je gevoel doen: het moet wat dikker worden dan gewoon sinaasappelsap, maar het moet toch wel duidelijk vloeibaar blijven. Meestal is een minuut of 7 doorkoken wel voldoende.

Koel de ingekookte sap (met pan en al in een grote bak koud water). Als het genoeg afgekoeld is, kun je het in de koelkast zetten. Bewaar het daar totdat je het toetje gaat opdienen.

Neem, vlak voor het opdienen, vier grote borden en schenk hierop wat van de sinaasappelsaus (een zogenaamde ‘spiegel’). Vorm quenelles van de mousse (ovaalvormige ‘bolletjes’ met behulp van twee eetlepels) en leg er hiervan ongeveer 3 op een bord. (Als je wilt kun je ook nog een quenelle van slagroom ertussen leggen, maar dan moet je wel extra slagroom kopen, natuurlijk). Doe dit heel voorzichtig, zodat de ‘spiegel’ zo gaaf mogelijk blijft. Garneer de borden met vers fruit en strooi er wat poedersuiker over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>